Vejce komunikují

25.7.2019
Citace:
Jose C. Noguera & Alberto Velando, Bird embryos perceive vibratory cues of predation risk from clutch mates, Nature Ecology & Evolution (2019) doi: 10.1038/s41559-019-0929-8
Zdroj
Dospělý racek středomořský, Júlio Reis [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].

O čem si povídají vajíčka v lednici? Nejspíš o ničem, avšak když zárodky povyrostou a jsou schopné pohybu, začnou komunikovat. Embrya racka středomořského (Larus michahellis, angl. yellow-legged gull), pokud zaslechnou varovné volání dospělých racků znějící jako „kiou“, začnou sebou silně cukat. Vibrace přenesou i na sousední vejce v hnízdě. Rovněž pípají méně, mají vyšší hladinu stresového hormonu v krvi, líhnou se později a klubou se rychleji než mláďata vylíhlá z vajec přechovávaných v klidu.

Oblast rozšíření racka středomořského, tmavě modrá označuje celoroční výskyt, oranžové pouze hnízdění, světle modrá výskyt bez hnízdění, Cephas [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)].Smysl varování ostatních embryí není plně objasněn. Za normálních podmínek vejce leží vedle sebe v hnízdě a varovné volání uslyší všichni. Situaci, kdy jeden zárodek volání slyší a druhý ne, lze realizovat pouze při laboratorních experimentech. Nicméně je možné, že vibrace mají varovat embrya, která nejsou dostatečně vyspělá, aby varovné volání dospělého ptáka zachytila nebo rozpoznala. Lze předpokládat, že podobné chování nalezneme i u embryí jiných ptáků, ale experimenty zatím proběhly pouze u racka středomořského. Na obrázku vidíme oblast jeho rozšíření.

 
Odeslat komentář k článku "Vejce komunikují "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vejce komunikují " e-mailem

Diskuse/Aktualizace